zaterdag 19 januari 2013

Een stap, een sprong van Armstrong

Op 21 juli 1969 sprak Neil Armstrong op de maan de historische woorden: "That's one small step for (a) man, one giant leap for mankind." Het was bijzonder, dat een aardbewoner voet op de grond zette op de maan. Een sterk leven.

Op 24 juli 2005 won Lance Armstrong voor de zevende keer op rij de Tour de France. Met zeven vingers in de lucht overschreed hij de finishlijn in Parijs. Een bijzondere serie, die niemand eerder had neergezet.
Maar er was meer, dat hij overschreed. Het belangrijkste. Goed fatsoen. Hij gebruikte doping en hij loog. Hij gebruikte doping en maakte mensen kapot, die hem hiervan beschuldigden. Hij gebruikte doping en pleegde meineed. Hij gebruikte doping en bleef in alle toonaarden ontkennen. Het leek allemaal een sterk leven.
Het leek, want hij bedroog iedereen en misschien nog wel het meest zichzelf. Hij zal namelijk op zijn leven terugkijken, als een leven, dat niet van hem is geweest. Niet hij heeft een bijzondere serie en onbeschrijfelijke prestatie neergezet, maar een dopingzondaar.

Nu is het voor een mens, maar een kleine stap om een leven te leiden, dat in wezen niet het eigen leven is. Het is eenvoudig om je anders voor te doen, dan je bent. Beter. Sneller. Aardiger. Lance is niet de enige. Het is eerder andersom. Maar weinigen zijn het, die altijd zichzelf zijn en bijvoorbeeld het profiel op de sociale media niet opkrikken. Het zijn er ook genoeg die jaren de schijn ophouden en volhouden te zijn wat ze niet zijn. Daarom is het verstandig om Lance niet eerder te veroordelen, dan na eerst naar het eigen leven gekeken te hebben. Probeer zelf eens die stap te maken om altijd eerlijk en oprecht te zijn. Dat zou al een grote sprong voor de mensheid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten