donderdag 17 januari 2013

Voor Grace

Grace McDonnell is een 7-jarig meisjes. Ze houdt van roze en van schilderen. Een schilderij van haar hangt in de privé-werkkamer van president Barak Obama. Vlakbij de Oval-office.
Nee, Grace is geen nieuwe Vincent van Gogh. Ze is eerder te vergelijken met Theo van Gogh. Beiden zijn ze namelijk doodgeschoten. Hier houdt de vergelijking wel weer gelijk op. Is Theo van Gogh vermoord door een moslimextremist. Grace is in Newtown omgekomen bij een massaschietpartij op haar school. Adam Lanza schoot op 14 december 2012 op Sandy Hook Elementary 18 mensen dood, waaronder 12 kinderen. Een vreselijke gebeurtenis. Vanzelfsprekend wordt de vraag gesteld hoe dit heeft kunnen gebeuren. Tegelijk wordt het antwoord gegeven in het wapenbezit. Mensen hebben niet slechts één luchtbuks in bezit, maar meerdere wapens van groot kaliber. Dit alles onder het mom van hobby en jezelf te kunnen verdedigen.

Grace is nu het symbool geworden van de poging om het wapenbezit in de Verenigde Staten terug te dringen. Obama sloot 16 januari 2013 zijn speech af met de woorden: "voor Grace". Voor haar kan het terugdringen van het wapenbezit geen verandering meer brengen in haar situatie. Dat zij genade mag hebben gevonden. Maar hopelijk is haar dood en die van de anderen niet zonder gevolgen en mag het leiden tot een werkelijke verandering in de Verenigde Staten. Dergelijke massaschietpartijen zullen tot het verleden moeten gaan behoren. Dat zou daadwerkelijk genade betekenen voor dit land, waar sinds 1999 al 27 massaschietpartijen zijn geweest.

Voor Grace. Dat er zo gehandeld mag worden, dat de genade ten deel valt aan dit land, dat dergelijke shootings tot het verleden behoren. Dat er het besef is, dat het in omloop zijn van zoveel en zo zware wapens het gebruik ervan oproept. Dat het zesde van de tien geboden zijn weg mag vinden in de praktijk. Dat zal echt een verandering brengen en het besef van genade doen toenemen. Dat dit in Jezus' naam mag gebeuren. God bless America. Voor Grace.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten