donderdag 13 juni 2013

De Ark van Noach en het WK-voetbal

In de zomer van 2014 zal in Brazilië het WK-voetbal plaatsvinden. Een sportactiviteit waar al heel wat mensen naar uitzien. In de verschillende media lezen we er al veel over. Zo onder andere in het Algemeen Dagblad. Daar las ik over de selectie die bondscoach Louis van Gaal mee zal nemen naar dit toernooi. Natuurlijk kan er nog van alles gebeuren. Spelers kunnen doorbreken, kunnen geblesseerd raken. Maar wanneer blessures uitblijven kunnen volgens deze landelijke krant al zeker 11 spelers zeker zijn en hun tickets boeken.
De krant noemt hierbij de volgende namen: Kenneth Vermeer, Michel Vorm, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Stefan de Vrij, Jonathan de Guzman, Robin van Persie, Jeremain Lens, Arjen Robben en Kevin Strootman. Een selectie die uiteindelijk aangevuld zal worden tot 23 spelers. Niet met de beste spelers van Nederland, maar het profiel zal doorslag geven. Hierover lees ik in het AD het volgende: 

"Want de WK-selectie zal geen verzameling worden van de 23 beste voetballers van Nederland. Van Gaal zoekt naar het beste team van 23, met aan boord spelers die elkaars kwaliteiten aanvullen. Het wordt geen dierentuin met vier dezelfde soort leeuwen, drie tijgers, maar geen enkele krokodil. Eerder een eigentijdse Ark van Noach. Aan boord van die Ark kom je door te voldoen aan twee criteria: spelers moeten topfit zijn, moeten hoog scoren op oriëntatie en gedrag."

De journalist Maarten Wijffels gebruikt hier een bijzondere vergelijking. De Ark van Noach. Een geschiedenis waarover we kunnen lezen in Genesis 6. Noach was een man die rechtvaardig leefde te midden van een wereld, die verdorven was. Hem en zijn gezin wilde God sparen, terwijl het oordeel over de wereld ging vanwege het goddeloze gedrag van de overige mensen. Tegelijk wilde God ook van de dieren enigen sparen en wel van ieder soort een mannetje en een vrouwtje. Dus niet vier leeuwen, drie tijgers, maar geen enkele krokodil.

Vervolgens komt Maarten Wijffels te spreken over de manier waarop je aan boord komt van die Ark komt. Hiervoor somt hij twee criteria op: oriëntatie en gedrag. Onder oriëntatie verstaat hij de wijze waarop een voetballer in het veld staat en oog heeft voor wat er gebeurt. Het zal in ieder geval geen egotripper moeten zijn. Het gedrag omschrijft hij als volgt: "Gedrag is of iemand het gevecht aangaat of wegvlucht als er écht druk op de ketel staat. Maar gedrag is ook of iemand kan omgaan met een rol op de bank."

Als we kijken naar de dieren die in de Ark van Noach terecht zijn gekomen, dan kunnen we niet zoveel met deze woorden. We lezen, dat van alle dieren er twee aan twee kwamen naar Noach in de Ark. Van hen wordt niet iets verwacht, dan dat ze door God geleid naar de Ark komen. Noach zelf was geselecteerd, omdat hij rechtvaardig en oprecht was. Twee woorden die we kunnen koppelen aan Oriëntatie en gedrag. Noach was rechtvaardig. Dit betekent, dat hij naar Gods geboden leefde. Hij 'voetbalde' volgens de regels. Daarbij zal hij oog gehad hebben voor anderen. Hij zal het recht niet gebroken hebbenm aar dat hoog in het vaandel gehouden hebben. Hierbij zal hij in de wereld gestaan hebben en gezien hebben hoe anderen in de wereld staan. Daarbij was hij oprecht (eerlijk). Zijn gedrag was dus juist. Je kon van hem op aan.

Dit zijn mooie typeringen, wanneer die van iemand gezegd kunnen worden. Van Noach kan het. In voetballend opzicht blijkbaar ook van de '11', die al enigszins zeker kunnen zijn van Brazilië. Kan het ook van ons gezegd worden? Hebben wij oriëntatie? Zien we om ons heen of zijn we egotrippers. Wanneer we rechtvaardig zijn, dan komen we op voor de onderdrukte en voor de mens in nood. Hoe zit het eigenlijk met ons gedrag? Noach was oprecht en wij? Kan van ons gezegd worden, dat we eerlijk zijn?
Ik weet van één van wie het gezegd kan worden. Namelijk van Jezus Christus. Hij is rechtvaardig en oprecht. Zijn gedrag is onbesproken en hij heeft oog voor de onderdrukte mens. Hij was zelfs bereid om zijn leven voor de mens die gebukt gaat onder zonde op te offeren. Hij zag als het ware af van zijn selectie. Dit alles met als doel, dat wij geselecteerd zouden worden. Niet om naar Brazilië te gaan, maar om van het eeuwige leven te genieten in het Koninkrijk van God. Gelukkig is die mens die door Hem geselecteerd is en zeker mag zijn van eeuwige redding. Heb je nog twijfels over jou selectie. Bid dan tot Jezus en vraag of Hij ook jou wil selecteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten