maandag 22 juli 2013

Is de predikant actief op de sociale media tijdens de vakantie?

Wie op vakantie gaat, kan daarvoor verschillende doelen hebben. Ontspanning. De accu opladen. Tijd voor het gezin. Steden en/of natuurgebieden bezoeken. Mogelijk staat jouw doel er tussen, maar er zijn nog vele andere doelen te bedenken. Vakantie is in ieder geval er even helemaal tussen uit en loskomen van de dagelijkse beslommeringen. 

Tijdens de vakantie was voorheen het contact met thuis alleen een telefoontje, dat het vakantieaders veilig bereikt was en verder door een ansichtkaart. Dit had nadelen, omdat thuisblijvers in noodsituaties niet altijd in staat waren om de vakantiegangers op te sporen. Bekend zijn de meldingen van de ANWB op de Wereldomroep. Wat is er veel ten positieve gekeerd, toen de mobiele telefoon de intrede deed. Thuisblijvers zaten niet langer met de handen in het haar, maar hadden direct contact.
Nu is door de ontwikkeling van de mobiele telefoon tot smartphone dit contact behoorlijk uitgebreid. Want via Facebook kunnen de thuisblijvers precies zien, waar de vakantie doorgebracht wordt en wat er allemaal gedaan wordt. Het nadeel is, dat na de vakantie niets meer verteld hoeft te worden, want alles is bekend. Andersom geldt dit ook. Wie op vakantie is kan precies bijhouden wat de Facebook vrienden beleven.

Wie als predikant om Facebook actief is, die heeft met al deze zaken te maken. De vakantiekiekjes die zelf op Facebook gepost worden zijn door de gemeenteleden te lezen en tegelijk kan tijdens de vakantie gelezen worden, wat gemeenteleden meemaken. Bij beide zaken wil ik een vraagteken zetten. Is het verstandig om als predikant tijdens de vakantie gebruik te maken van de sociale media?
Wat betreft het eerste punt moet ik denken aan de vele collega's, die de pastorie ervaren als een glazenhuis. Voor wie dit zo beleeft, is het geweldig om enkele weken elders te vertoeven. Is het dan wel verstandig om alles te posten. Het lijkt me niet. Als de pastorie al een glazenhuis is, dan hoeven de gemeenteleden toch niet de vakantiefoto's te zien? Hooguit voor goede vrienden buiten de eigen gemeente zou er gepost kunnen worden

Het tweede punt zou ik ook af willen raden. Wie als predikant de Facebook berichten leest van gemeenteleden, komt niet los van de gemeente. Dit geldt helemaal wanneer er berichten gelezen worden over ziekte, sterfgevallen of andere tegenslagen die mensen te verwerken kunnen krijgen. Het kan dan wel blijk geven betrokkenheid en het zal positief ervaren worden, wanneer de predikant tijdens de vakantie iets van zich laat horen, maar het draagt niet bij aan het doel van de vakantie. Er even helemaal tussenuit en loskomen van de dagelijkse beslommeringen.

Verder zou het zo maar kunnen voorkomen, dat gemeenteleden contact zoeken of de dominee toch niet de begrafenis wil leiden. Zou hij niet een dag eerder thuis kunnen komen? Zou alles niet via persoonlijke berichten doorgesproken kunnen worden? Het is waarschijnlijk een retorische vraag of dit alles ten goede is voor de predikant, die tijdens de zomerperiode los wil komen van alles en de accu weer op wil laden voor een nieuw winterseizoen. Op deze wijze biedt de sociale media niet de vrijheid die het proclameert te bieden, maar kan het verbonden zijn worden tot een beklemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten