vrijdag 5 december 2014

Sinterklaas

Vandaag wordt op bijna alle scholen en in veel huisgezinnen het sinterklaasfeest gevierd. Heel de familie bij elkaar en plotseling gaat de bel. Maar er is niemand aan de deur. Wel staat er een grote zak of een wasmand vol met cadeautjes. Sinterklaas is langs geweest. Of was het Zwarte Piet?

Deze laatste figuur heeft de sinterklaasviering de afgelopen jaren behoorlijk in de greep gehad. Mocht hij nu wel zwart zijn. Is hij een product van het koloniale slavernijverleden. Voor en tegenstanders zijn elkaar soms letterlijk in de haren gevlogen. Zelfs de presentatrice van het Sinterklaasjournaal kreeg een brief waarin zij bedreigd werd.

In de gevoerde discussie is veel aan de orde geweest. Maar er is toch iets buiten schot gebleven en wel de persoon van Sinterklaas. Want past de viering van Sinterklaas nog wel in deze tijd van secularisatie? Alles wat ook maar een beetje verwijst naar het christelijk geloof of naar de kerk moet opgeruimd worden. Het liefst wordt de geschiedenis herschreven en is Nederland nooit een christelijk land geweest. Maar Sinterklaas dan?

De werkelijke naam van Sinterklaas is Sint Nicolaas. Heel veel kerken in ons land zijn naar hem vernoemd. Vooral in plaatsen waar de scheepvaart hoogtij vierde. Hij is de patroonheilige van de zeevaarders. Daarmee is hij een Rooms Katholieke heilige. Dus iemand van de kerk. Zeker. Want hij was een bisschop. Op 6 december is zijn naamdag. Dan wordt herdacht dat hij gestorven is en in mocht gaan in het Koninkrijk van God in de hemel.
Vroeger mochten kinderen op 5 december de schoen zetten en wanneer zij dan 's morgens wakker werden, was de schoen gevuld door de heilige van die dag; Sint Nicolaas. Hij is naast de zeevaarders ook de beschermheilige van de (arme) kinderen.

Wanneer vandaag dus Sinterklaas gevierd wordt, zijn we feitelijk een dag te vroeg. Maar tegelijk wordt er een Rooms Katholiek / kerkelijk feest gevierd. Wie terugkijkt op het ontstaan van het Sinterklaasfeest zal niet alleen over de persoon van Zwarte Piet moeten nadenken, maar ook over Sinterklaas. Vooral seculier Nederland dat te hoop loopt tegen alles wat christelijk is zal hier een antwoord op moeten geven. Kan de persoon van Sint Nicolaas nog wel in onze tijd of is het een overblijfsel uit het verleden van ons eens christelijke land? Iets dat velen zo snel mogelijk willen vergeten.

Laten we dan gelijk een andere naam verzinnen voor de vakantieperiode aan het einde van dit jaar. Want kerst is zo christelijk. Al blijf ik de komst van Jezus Christus naar deze aarde vieren en hoop ik dat u de Bijbel ook eens opslaat om hier over te lezen. U vindt het kerstevangelie in het Bijbelboek Lukas.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten